MOTTO:
,, Nu e alta mai frumoasă și mai de folos în toata viata omului zăbavă decât cetitul cărților”
Miron Costin
În zilele noastre , când televizorul și calculatorul sunt stăpânii absoluti ai timpului liber, lectura intră într-un con de umbră.
Oare chiar nu mai este nevoie de clipele minunate de destindere și de evadare în lumea imaginației pe care le trăim răsfoind cu nerăbdare paginile cărților?
Biblioteca este definită foarte simplu ca fiind o colectie organizata de documente .Este cunoscut rolul fundamental al lecturii, influiența sa uneori determinantă asupra tinerilor cititori : cu cât cititorul este mai tânăr cu atât el este mai ușor influiențabil .Lecturile tânărului cititor în deosebi cele de fictiune pot fi în egală măsură benefice sau nefaste conducând pe tânăr fie spre acțiuni nobile fie spre acțiuni antisociale.Bibliotecile , în special cele școlare ,trebuie să ofere tinerilor în formare publicații care să-i sprijine în procesul de formare intelectuală, prin acumulare de cunoștințe, de aceea biblioteca se constituie în funcție de cerințele categoriei de utilizatori căreia îi este destinată.
Această muncă care pare ușoară dar totuși foarte complicată revine celui care este intermediarul între universul resurselor de informare și comunitatea utilizatorilor : bibliotecarul mai nou bibliotecarul-documentarist odata cu schimarea bibliotecilor școlare in Centre de Documentare si Informare(CDI).
Pentru a răspunde nevoilor de informare ale utilizatorilor structurile info-documentare au dezvoltat sisteme noi iar funcțiile acestora permit furnizarea documentelor și regasirea informațiilor cât mai rapid (catalog alfabetic electronic , acces la Internet,etc).
Cartea va deveni una din preferințele elevilor numai daca vom redescoperi valențele acestui minunat instrument de lucru și-l vom pune la îndemâna lor .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu