luni, 11 aprilie 2011

2 Aprilie 2011-Ziua Internationala a Cărții pentru Copii și tineret


                          2 Aprilie- “ZIUA Internationala a CĂRŢII pentru copii ”
                       CDI-  ŞCOALA CU CLS. I-VIII,Com.Ștefan cel Mare ,Judetul Călărași

               ,, CĂRŢILE SUNT CEI MAI TĂCUŢI ŞI CONSTANŢI PRIETENI, SUNT CEI MAI ACCESIBILI  ŞI ÎNŢELEPŢI CONSILIERI ŞI CEI MAI RĂBDĂTORI  PROFESORI.”
                                                                      (CHARLES W. ELIOT)
       Aceasta activitate ne-a provocat să ne întoarcem spre lectură, spre a ne îmbogăţi atât spiritual cât şi sufleteşte. Ni s-a părut de bun augur   acum când, „inundaţi” de Internet şi mass-media, elevii nu mai acordă lecturii importanţa cuvenită.Activitatea s-a desfăşurat în două etape: una premergătoare, ce a presupus activităţi de familiarizare cu lumea miraculoasă a CĂRŢILOR şi lecturarea acestora. A doua, cea de evaluare, a presupus activităţi ce dezvoltă creativitatea artistică a elevilor şi a dascălilor. Au fost momente plăcute şi pentru dascăli şi pentru elevi. Au fost momente în care CARTEA ne-a adunat în jurul EI, ne-a purtat într-o lume mirifică,ne-a oferit lecţii de viaţă, ne-a provocat să ascultăm şi să discutăm, deci să comunicăm. Ziua de 2 Aprilie 2011  a fost dedicată exclusiv CĂRŢII, tot datorită iniţiativei d-nei bibliotecar, care ne-a propus  ca în aceasta zi „SĂ LĂSĂM TOTUL DEOPARTE PENTRU CARTE”.Şi a fost o zi de „sărbătoare”, deoarece toţi dascălii s-au întors cu zâmbetul pe buze spunând: ”A fost o zi minunată! Copiii au fost încântaţi de activitate  şi au realizat lucruri neaşteptate, demonstrând că pot fi atraşi către lectură, cu puţin efort.” La fel au simţit şi elevii care, concentraţi  să îndeplinească sarcinile, au petrecut 2 ore minunate in lumea cartilor. Mulţumim CDI-lui  pentru iniţiativa sa, care n-a făcut decât să ne responsabilizeze şi să ne „îndrepte” dinspre lumea agitată a tehnologiei înspre lumea calmă a CĂRŢII.



                                                                              
          E 2 Aprilie 2011. Zi de sărbătoare. Cine e sărbătorita şi cum o întâmpinăm?   O întâmpinăm cu bucurie şi cu drag pentru că ea, CARTEA, ne-a oferit atâtea momente minunate. Am vizitat-o la ea acasă,  în biblioteca școlii, unde e întotdeauna o atmosferă caldă, primitoare, luminoasă. Am petrecut alături de ea momente mirifice, iar ea ne-a dăruit linişte, speranţă, înţelepciune, sfaturi bune şi alinare. Merita pe deplin să-i dedicăm o zi. Unde altundeva decât la şcoală, unde ea se simte atât de utilă, între cei mai senini şi mai minunaţi, copiii. Tindeam să credem că ei, preocupaţi mai nou de Internet şi mass-media, au cam uitat ce înseamnă CARTE. Şi poate aşa e! Dar vina e a noastră care, în vârtejul lumii de azi, am amânat să-i îndrumăm spre CARTE, evitând să mergem .

          ÎMPREUNĂ înspre EA. Ne-a dat CDI o idee. Aceea de a le stârni elevilor noştri interesul pentru lectură. Şi nu a fost greu, a fost chiar plăcut  şi ne-am simţit atât de bine împreună: CARTE, ELEV, DASCĂL. Ce zi minunată am avut, noi dascălii, văzând că elevii au realizat lucruri impresionante,  plini fiind de interes şi de bună voie.  Aşteptăm , noi şi elevii ,ZIUA CĂRŢII! Când va fi aceasta? În fiecare zi,dar ca sărbătoare în şcoală, o aşteptăm cu nerăbdare .
                     Cartea în imagini

      Pentru familiarizarea elevilor cu „lumea minunată” a cărţilor, s-au organizat vizite la biblioteca școlii. Prima intalnire a elevilor din clasa I B, însotiti de d-l invatator Marin Liviu, care impreuna cu d-na bibliotecar au initiat elevii in tainele bibliotecii, lucruri nestiute pana acum . Cu o atentie de nedescris ascultau, parca pluteau intr-o lume mirifica numai de ei știută.   O altă „pledoarie” în favoarea CĂRŢII şi a importanţei pe care EA o joacă în viaţa fiecăruia, ne-a fost oferită prin intermediul internetului : ”Fetita cu chibrituri” de H.C.Andersen, vizionata de elevii claselor a III-a ,insotiti de inv.Marin Rada,inv. Marin Nicolae.  Întrebarile ,opiniile elevilor nu au întarziat sa apara, au facut activitatea mult mai interesanta si dorinta lor de a reveni cat mai curand in ,,lumea prietenilor” , cum a caracterizat un elev biblioteca scolii.
          Împreună cu dascălii lor  au ales cartea ce avea să fie citită.Şi am citit cu toţii, individual sau în cadrul unor grupuri de lectură(joc de rol). Şi a fost chiar plăcut! Cu câtă plăcere  vizionau  micuţii din clasele a III-a : „Amintiri din copilărie” fiind atenţi la detalii, pentru a le surprinde apoi în viata de zi cu zi.Cei din clasa a IV-a,  s-au bucurat să citească despre trecutul glorios şi exemplar al unor mari domnitori români („Povestiri istorice”). Munca în echipă i-a stimulat, realizand planşele cu imagini din aprigele lupte ale marilor domnitori romani ,care vor rămâne expuse la CDI pentru a le reaminti despre ce au citit în cadrul activitatii.
    Au realizat, de asemenea, un portofoliu cu tema ”Figuri de domnitori români”. Cu siguranţă, datorită activităţii din aceasta  zi, elevii şi-au îmbogăţit „bagajul” de cunoştinţe, într-un mod plăcut, ce le-a stimulat creativitatea.
     Elevii clasei a IV a, îndrumaţi de înv.Sprînceana Mariana , au fost chiar ei „scriitori”, realizând un pliant informativ: ”Cele 10 porunci pentru elevi şi dascăli”. Tare mândri au fost de realizările lor, promiţând că vor preţui CARTEA, care se „naşte” din talent, dar şi din „trudă”.
       Elevii claselor a VI a , au fost „purtaţi” în timpul cruciadelor, prin lecturarea cărţii istorice :„Cruciadele”. Vizionarea unui film  istoric le-a stârnit interesul pentru astfel de cărţi. De asemenea, în cadrul acestei activitati, elevii au realizat fişe de lectură, cu ceea ce lipsea din portofoliul lor.
         Elevii clasei a VII a , au avut o mulţime de învăţat prin lecturarea nuvelei „Popa Tanda”. Şi au discutat şi au desprins din text o mulţime de mesaje, şi anume: că omul poate schimba atitudini prin propriul exemplu, că evoluţia de la complacere la implicare nu poate fi decât benefică şi că, mereu şi pretudindeni, omul sfinţeşte locul.
            Elevii claselor a V -a , a VIII-a ,   au pledat pentru genurile liric, epic şi dramatic. Cum puteau să facă acest lucru fără să citească în prealabil? Aşa că au citit! Cei din clasa a V a , au citit poezii de Mihai Eminescu,cei din clasa a VIII a  au citit „Baltagul” si „O noapte furtunoasă”. În       2 Aprilie, elevii  s-au întâlnit şi au susţinut fiecare genul literar abordat în prealabil de ei. A fost o zi benefică pentru toţi, învăţând unii de la ceilalţi şi provocându-ne să ne exprimăm părerile.

           Cartea “ne face să trăim înafara de minciună,nedreptate şi prejudecăţi”                 
                                            Mihail Sadoveanu
         Aceste vorbe ale unui mare scriitor al ţării noastre ne atrage atenţia asupra unei mai calităţi a cărţii adica puterea de influenţare ,puterea de a ne transpune într-o altă lume ,o lume a fantasticului .

      Pe lângă aceste activități CDI a organizat și o expoziție aniversara H.C.Andersen





                                                       

             

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu