luni, 9 mai 2011

9 MAI- ZIUA EUROPEI

 
  ,,Sărbătoarea este o regenerare a fiinţei prin regenerarea  timpului”
                                                                                        (Mircea Eliade)


Fiind o sărbătoare europeană, ca semn de respect pentru această zi cu triplă semnificaţie pentru noi, românii,(Ziua Independentei de stat a României-1877,Ziua victoriei coalitiei natiunilor unite in cel de-al doilea razboi mondial ),CDI – Scoala cu clasele I-VIII,com. Stefan cel Mare in colaborare cu cadrele didactice ale scolii dar si in colaborare cu cele doua scoli partenere la proiectul ,,Deschidere spre comunitate si spre lume-Formare prin informare ” a organizat o activitate diversificata, pe centre de interes, alcătuind ateliere de lucru în echipă în funcţie de tema aleasă: referate,ppt, confecţionarea de steguleţe ale ţărilor din Uniunea Europeană , realizarea posterelor ,etc.,materiale care au facut tema unei expozitii organizata pe holul scolii.
Au avut loc dezbateri,  concursuri menite să permită conştientizarea de către copii a drepturilor lor, dar şi a unor aspecte legate de Uniunea Europeană: date istorice, rolul instituţiilor acesteia, a simbolurilor implicate, precum şi a beneficiilor pe care ţara noastră, respectiv copiii le au în urma aderării noastre la Uniunea Europeană.
Agenda zilei de 9 Mai a debutat cu:
-UNIUNEA EUROPEANĂ-  semnificaţie, simboluri, ţări membre, referate,ppt,etc.
-Învăţarea Imnului UE ;
    -“Fantezie şi indemânare”- confecţionare de drapele , postere-,,Copacul prieteniei”;

- Realizarea unei expoziţii cu lucrările elevilor şi discuţii despre simbolurile UE.
   Atmosfera din timpul desfăşurării evenimentelor a fost deosebită. Pe chipurile copiilor se citea bucuria, că pot participa la un moment atât de deosebit. Activităţile desfăşurate au sensibilizat atât pe elevi cât şi pe cei care au participat, cadre didactice, conducerea şcolii,  etc.
Pentru noi, aceasta  activitate ne oferă experienţe noi, aduce relaxare şi buna dispozitie. Participăm alături de copii, ne contopim în sentimentele ce se nasc în acele clipe şi retrăim copilăria de de altădată. Chiar dacă nu vor reţine prea multe amănunte despre semnificaţia zilei de 9 Mai, îşi vor aminti cu siguranţă peste ani de ceea ce unii au exprimat prin cântece,  prin versuri, prin creaţiile lor, sau  alţii au exprimat fără cuvinte, cu ajutorul minţii creatoare şi al cutiei de acuarele şi vor reţine motto- ul :    ,,ZIUA EUROPEI ESTE ŞI ZIUA TA!”
Ne dorim cu toţii, copii şi cadre didactice să învăţăm în clase moderne, într-o şcoală europeană, iar comuna în care trăim să arate ca oricare altul din Uniune. Suntem în multe privinţe diferiţi, dar avem în comun aspiraţii, dorinţe şi certitudini că păşim pe un drum bun!

      A FOST ODATĂ CA NICIODATĂ…” aşa încep toate poveştile frumoase cu zâne, Feţi-Frumoşi şi zmei năzdrăvani. A FOST ODATĂ …1 IANUARIE 2007, ziua când ROMÂNIA a fost primită în marea familie a Europei. Deşi, dintotdeauna am fost pe acest micuţ , dar impunător continent, ,,bătrâna doamnă” ne-a primit cu braţele deschise aşa cum bunica îşi primeşte nepoţeii.
      Odată cu acest pas uriaş si important ,românii şi-au asumat o mare responsabilitate. Trebuie să muncim mai mult, să ne transformăm în adevăraţi europeni, să învăţăm să trăim şi să ne bucurăm de viaţă la fel ca şi ceilalţi.
      Sigur că este un  drum lung şi greu, plin de obstacole, dar geniul poporului român va face ca toate piedicile să dispară ca prin farmec.    
                Imagini de la activitate







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu