joi, 12 ianuarie 2012

Activitati de initiere in cercetarea documentara - prezentarea sediului CDI - septembrie 2011

         Centrul de documentare şi informare (C.D.I.)  este  un spaţiu de formare a elevilor în domeniul utilizării informaţiei, îndeosebi a celei pe care se bazează achiziţia cunoştinţelor şcolare. Acest centru de resurse este pentru elev imaginea structurilor pe care el le va frecventa mai târziu ca adult (biblioteca universitară, centre de documentare specializate,  biblioteca/mediateca municipală  ş.a.). Bibliotecarul- documentarist este cel care îi iniţiază pe elevi în căutarea, găsirea, obţinerea, selectarea, prelucrarea şi utilizarea informaţiei pentru ca, până la sfârşitul şcolarizării, aceştia să devină autonomi în instruire şi să dobândească reale competenţe de cititori activi.
       Activităţile de iniţiere  în cercetarea documentară se pot desfăşura  în cadrul unor cursuri distincte coordonate de către bibliotecar-documentarist (cursuri opţionale, pentru moment), sau în cadrul unor proiecte interdisciplinare desfăşurate în parteneriat de către documentarist şi echipa pedagogică.
                      Activitatea  Centrului de Documentare şi Informare din școala noastra  se bazează pe convingerea că elevii noştri sunt deţinători de mare potenţial care de foarte multe ori nu este pus în valoare. Misiunea unui astfel de punct de cultură şi informare este de a pregăti elevii pentru a realiza trecerea spre încrederea în propriile forţe. În acest sens CDI urmăreşte să atragă elevii și tinerii  spre cultură prin crearea unui spaţiu primitor şi a unor căi atractive de informare, să atenueze diferenţele dintre posibilităţile de acces la informaţie ale mediului rural şi să întărească legătura şcolii cu comunitatea locală.
             C.D.I.- ul este cadrul primitor pentru fiecare elev, locul în care acesta va găsi o cale pentru dezvoltarea personală, având acces nemijlocit la informaţie (cărţi, mijloace multimedia, calculatoare legate la Internet), spaţiul în care informaţia trebuie prelucrată spre a fi transformată în cunoaştere.
 C.D.I.- ul are două funcţii: funcţia de ,,bibliotecă" şi funcţia de ,,cercetare şi prelucrare a materialului informativ";
C.D.I.- ul este locul care incită la lectură.
 Beneficiind de un fond divers şi bogat de carte C.D.I.-ul răspunde dorinţei de cunoaştere a elevului şi  curiozităţii acestuia.
C.D.I.- ul este centrul cu resurse documentare multimedia. El pune la dispoziţia elevilor şi a profesorilor toate informaţiile necesare desfăşurării activităţii şcolare sau pentru lărgirea orizontului cultural al elevilor. Furnizează documentele necesare informării şcolare şi profesionale a elevilor în vederea integrării lor socio-profesionale.
          C.D.I.- ul  nu este doar locul în care sunt păstrate documentele, el este în acelaşi timp şi locul de iniţiere în căutarea de informaţii şi a altor tehnici de documentare: utilizarea dicţionarelor,  enciclopediilor, a fişierelor de informaţie; luarea de notiţe; realizarea fişelor de lectură; conceperea de fişe tematice etc.
     Datorită acestor moduri de tratare a resurselor, C.D.I.- ul joacă un rol pedagogic important în viaţa şcolii.
          C.D.I.- ul creează condiţiile necesare iniţierii în autodocumentare şi în tehnicile de muncă individuală, accesul la noile tehnologii şi la diferite surse de informare, devenind astfel un element motor in lupta contra eşecului şcolar.

         Prin organizarea şi viaţa lui internă, C.D.I- ul poate deveni pentru elevi o şcoală a responsabilităţii şi autonomiei atât pe planul activităţilor individuale, cât şi a celor de grup.
     Spaţiul special destinat profesorilor, cu documentaţia necesară, duce la creşterea calităţii actului educaţional şi la formarea continuă a cadrelor didactice.
                                                                                 Bibl.- doc.
                                                                                 Iliuță Adriana 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu