luni, 9 mai 2011

9 MAI- ZIUA EUROPEI

 
  ,,Sărbătoarea este o regenerare a fiinţei prin regenerarea  timpului”
                                                                                        (Mircea Eliade)


Fiind o sărbătoare europeană, ca semn de respect pentru această zi cu triplă semnificaţie pentru noi, românii,(Ziua Independentei de stat a României-1877,Ziua victoriei coalitiei natiunilor unite in cel de-al doilea razboi mondial ),CDI – Scoala cu clasele I-VIII,com. Stefan cel Mare in colaborare cu cadrele didactice ale scolii dar si in colaborare cu cele doua scoli partenere la proiectul ,,Deschidere spre comunitate si spre lume-Formare prin informare ” a organizat o activitate diversificata, pe centre de interes, alcătuind ateliere de lucru în echipă în funcţie de tema aleasă: referate,ppt, confecţionarea de steguleţe ale ţărilor din Uniunea Europeană , realizarea posterelor ,etc.,materiale care au facut tema unei expozitii organizata pe holul scolii.
Au avut loc dezbateri,  concursuri menite să permită conştientizarea de către copii a drepturilor lor, dar şi a unor aspecte legate de Uniunea Europeană: date istorice, rolul instituţiilor acesteia, a simbolurilor implicate, precum şi a beneficiilor pe care ţara noastră, respectiv copiii le au în urma aderării noastre la Uniunea Europeană.
Agenda zilei de 9 Mai a debutat cu:
-UNIUNEA EUROPEANĂ-  semnificaţie, simboluri, ţări membre, referate,ppt,etc.
-Învăţarea Imnului UE ;
    -“Fantezie şi indemânare”- confecţionare de drapele , postere-,,Copacul prieteniei”;

- Realizarea unei expoziţii cu lucrările elevilor şi discuţii despre simbolurile UE.
   Atmosfera din timpul desfăşurării evenimentelor a fost deosebită. Pe chipurile copiilor se citea bucuria, că pot participa la un moment atât de deosebit. Activităţile desfăşurate au sensibilizat atât pe elevi cât şi pe cei care au participat, cadre didactice, conducerea şcolii,  etc.
Pentru noi, aceasta  activitate ne oferă experienţe noi, aduce relaxare şi buna dispozitie. Participăm alături de copii, ne contopim în sentimentele ce se nasc în acele clipe şi retrăim copilăria de de altădată. Chiar dacă nu vor reţine prea multe amănunte despre semnificaţia zilei de 9 Mai, îşi vor aminti cu siguranţă peste ani de ceea ce unii au exprimat prin cântece,  prin versuri, prin creaţiile lor, sau  alţii au exprimat fără cuvinte, cu ajutorul minţii creatoare şi al cutiei de acuarele şi vor reţine motto- ul :    ,,ZIUA EUROPEI ESTE ŞI ZIUA TA!”
Ne dorim cu toţii, copii şi cadre didactice să învăţăm în clase moderne, într-o şcoală europeană, iar comuna în care trăim să arate ca oricare altul din Uniune. Suntem în multe privinţe diferiţi, dar avem în comun aspiraţii, dorinţe şi certitudini că păşim pe un drum bun!

      A FOST ODATĂ CA NICIODATĂ…” aşa încep toate poveştile frumoase cu zâne, Feţi-Frumoşi şi zmei năzdrăvani. A FOST ODATĂ …1 IANUARIE 2007, ziua când ROMÂNIA a fost primită în marea familie a Europei. Deşi, dintotdeauna am fost pe acest micuţ , dar impunător continent, ,,bătrâna doamnă” ne-a primit cu braţele deschise aşa cum bunica îşi primeşte nepoţeii.
      Odată cu acest pas uriaş si important ,românii şi-au asumat o mare responsabilitate. Trebuie să muncim mai mult, să ne transformăm în adevăraţi europeni, să învăţăm să trăim şi să ne bucurăm de viaţă la fel ca şi ceilalţi.
      Sigur că este un  drum lung şi greu, plin de obstacole, dar geniul poporului român va face ca toate piedicile să dispară ca prin farmec.    
                Imagini de la activitate







vineri, 29 aprilie 2011

23 Aprilie – Ziua bibliotecarului

            Puţină lume ştie de această zi, şi  cred că acum este un bun prilej să vorbim despre bibliotecari. Cine sunt bibliotecarii şi ce fac ei,  toată lumea ştie, dar că se mai gândeşte cineva  la bibliotecari e greu de crezut.
           In noua  Lege a educaţiei , care produce atâta  zarvă naţională , aproape că nu se vorbeşte de bibliotecari, deşi, potrivit Statutului cadrelor didactice, bibliotecarii din învăţământ sunt cadre didactice auxiliare. E un lucru de-a dreptul jenant în secolul informaţiei , complet diferit de ceea ce se gândeşte şi se face în Uniunea Europeană ai căror membri spunem că suntem. In această lege nu se vorbeşte nici de biblioteci, deşi ele sunt parte integrantă a procesului de învăţământ.
         Niciodată în istoria milenară a învăţământului cartea şi  biblioteca nu au fost separate de procesul de instruire şi educare din şcoală. De ce? cine a gândit aşa? Nu ştim. Ştim însă că am înaintat numeroase propuneri pe care, din păcate, nimeni nu le-a luat în serios.
        In aceste vremuri de  restrişte, bibliotecarii sunt ei mai mulţumiţi decât alţii ? Dimpotrivă,  suferă şi ei alături de toată societatea românească prin diminuarea drastică a salariului ca urmare a pierderii  sporurilor care mai reuşeau cât de cât să le facă  viaţa suportabilă, şi prin dispariţia atâtor posturi, cu precădere din rândul bibliotecarilor şcolari şi publici, ca urmare a neîndeplinirea normelor. Nu am greşit, în biblioteci, există încă norme , norme de cititori, norme de volume citite şi neîmplinirea acestor norme conduce la suprimarea posturilor .Poate să pară ciudat că în secolul XXI, există încă la noi  asemenea norme în biblioteci.
         Dar n-ar trebui să ne mire nimic într-o ţară în care cartea şi cultura , sunt marginalizate, în care nu există niciun program guvernamental serios pentru promovarea cărţii şi a bibliotecilor .
         Câtă lume s-a sesizat, de exemplu, că bibliotecile  şcolare nu au primit nici un ban pentru achiziţia de cărţi în anul 2009.
           O bibliotecă fără bibliotecari este ca o casă nelocuită, spunea Iorga la începutul secolului al XX-lea. Bibliotecarul este cel care dă viaţă cărţilor – le face cunoscut conţinutul cititorilor, le oferă spre lectură în bibliotecă sau le împrumută acasă. Or, în multe locuri, bibliotecarul nu este ce ar trebui să fie, nu în totalitate din vina lui, ci adesea  din vina autorităţilor care au neglijat complet această profesie şi ,de ce nu, a salariului mizer pe care îl primeşte...
      Dacă din Antichitate până în pragul epocii moderne, bibliotecar însemna  savant, astăzi lucrurile sunt privite cu totul  altfel. Cel mai adesea el este considerat un simplu funcţionar care ia cartea din raft şi o dă cititorului şi care nu ştie nimic sau aproape nimic despre conţinutul acesteia. Este aceasta o prejudecată?
       Ca în orice meserie e necesar să cunoşti şi aici cum să lucrezi cu cartea şi mai ales cu cititorul, iar acest lucru a devenit imperios odată cu extinderea fenomenului de informatizare a bibliotecilor.
               Mai e nevoie de bibliotecari, se întrebă unii „mai inteligenţi” în condiţiile în care  pe un singur CD-ROM pot fi stocate până la jumătate de milion de pagini de carte.  Ei  nu ştiu că astăzi specialiştii sunt în unanimitate de acord că publicaţia în format pe hârtie este de neînlocuit în ciuda expansiunii documentelor electronice, şi că biblioteca viitorului este biblioteca hibridă cu publicaţii pe hârtie şi publicaţii electronice.
         Munca de bibliotecar! Adevărul e că oamenii nu ştiu  şi nici nu-i interesează ce se ascunde în spatele acestei activităţi, de la selecţie si  achiziţie până la aşezarea publicaţiilor în rafturi. Ei nu ştiu că pentru a ajunge la momentul în care cartea este oferită spre lectură, în bibliotecă, sau acasă, au loc o serie de operaţii complexe de natură intelectuală care presupun cultură şi pricepere profesională. Iar astăzi lucrurile au devenit tot mai complicate. Din îndelungata noastră experienţa ştim că pentru a ajunge un bun bibliotecar ai nevoie de cel puţin de 7-8 ani. Introducerea informatizării în biblioteci, invazia bazelor de date documentare al căror număr este din ce în ce mai important în biblioteci sunt doar doua exemple în sprijinul ideii că e nevoie de bibliotecari şi care trebuie să fie bine pregătiţi profesional. Din mânuitori de cărţi ei au ajuns mânuitori de informaţii, ceea ce nu e deloc simplu. Asistăm la naşterea unui  nou concept, acela de mediator care se va defini mai exact în anii următori. La rândul lor bibliotecile se transformă puţin câte puţin din biblioteci pasive în biblioteci mediatoare între masa de informaţii şi cititori.
      Lumea bibliotecilor se află într-un dinamism fără precedent. Masificarea lecturii a pus biblioteca în rolul de agent al învăţării şi socializării.  Bibliotecarul se află astăzi în poziţia de agent de schimb şi lider în gestionarea informaţiei. El nu doar dă cartea cititorului , el devine pe zi ce trece educatorul lui, cel care îl învaţă cum să utilizeze mai eficient resursele informaţionale ale bibliotecii, care se află acum pe suporturi tot mai sofisticate.
          Marile biblioteci universitare ale lumii achiziţionează astăzi reviste pe suport electronic în proporţie de 80% din totalul achiziţiilor de publicaţii  seriale. Cum să exploatezi aceste resurse, cum să cauţi informaţia de care ai nevoie, cum să deschizi „cifrul” pentru a pătrunde în ele ? sunt probleme pe care numai bibliotecarul le poate rezolva. El este cel care trebuie să-i iniţieze pe cititori în tehnica de  regăsire a informaţiei şi documentelor. Din filolog la origine, a devenit specialist în stocarea, regăsirea şi diseminarea informaţiilor. Mai este el astăzi „şoarece de bibliotecă”, trăind  ascuns  printre rafturile prăfuite, speriat de lume şi de el însuşi ? -  poveşti spulberate de epoca informaţiei, epoca digitală sau epoca cunoaşterii cum este denumită societatea actuală.
         Si mai este încă ceva, bibliotecarul contemporan încearcă să răspundă cât poate el mai bine unuia din principiile biblioteconomice enunţate de celebrul matematician şi bibliolog indian, S.R. Ranghanathan în 1931, „economisiţi timpul cititorului ”, mai actual ca oricând. Oamenii epocii noastre sunt grăbiţi, nu au niciodată timp, răbdare şi pricepere să caute in  imensitatea surselor documentare sosite  in   biblioteci pe diferite canale informaţiile care îi interesează. Ei au nevoie de cineva care să-i ajute în această treabă, economisindu-le timpul. Or, această persoană nu poate fi  nimeni altul decât bibliotecarul.
                Utilizarea eficientă a resurselor informaţionale este indiscutabil un element al progresului. Şi acest fapt nu poate şi nu trebuie ignorat. Dacă odinioară se spunea ,,time is money”, astăzi spunem ,,information is money”. Cel care are mai multă informaţie deţine şi puterea. Din nefericire,  la noi cererea de informaţii este încă redusă. Această stare de fapt ,  nu va mai dăinui multă vreme, România va trebui să intre şi ea cu adevărat  în circuitul mondial de informaţii.
           Aşadar, toate acestea se învârt în jurul bibliotecarului contemporan deţinător al tehnicilor celor mai avansate de acces la informaţii.
       Şi să privim lucrurile şi altfel : prin faptul că sprijină accesul la informaţie, prin înlăturarea barierelor de tot felul, bibliotecarul nu a devenit unul din apărătorii dreptului la informaţie, care face parte  din drepturile fundamentale ale omului?
    Din păcate, profesia de bibliotecar continuă să rămână una marginalizată. Tinerii nu par să fie atraşi în România de această profesie, cum se întâmplă  în alte ţări, în ciuda faptului că bibliotecarii se află, prin activităţile desfăşurate, în chiar centrul societăţii informaţionale.         
      Din când în când revistele culturale, în lipsă de alte subiecte, se ocupă şi de biblioteci. Din păcate, de cele mai multe ori sunt invitaţi să scrie oameni de cultură din afara bibliotecilor şi nu din interiorul lor, care sunt foarte „siguri” de ce este o bibliotecă sau ce ar trebui să fie, care este misiunea bibliotecarului, vin cu sfaturi, enunţă teorii, şi devin astfel credibili  influenţând opinia publică.
      In schimb bibliotecarii adevăraţi sunt  oameni modeşti, care stau la locul lor şi nu vorbesc prea mult în public, doar în cercul lor, adesea cu sfială şi măsură.
          Se spune adesea  că omul creează profesia. Cred că bibliotecarii,ar trebui să stăruie mai mult în ridicarea profesiei lor la nivelul celorlalte profesii intelectuale, să fie arhitecţii propriei lor meserii şi să ştie să se bată pentru afirmarea acesteia.
    Ce aş putea dori pentru această profesie? Aş dori ca guvernanţii să-şi întoarcă faţa şi spre bibliotecari, aceşti trudnici slujitori ai cărţii şi informaţiei şi  să le acorde locul care li se cuvine într-o societate care totuşi se slujeşte încă de cărţi şi biblioteci. Aş dori, de asemenea, ca toţi cei care iubesc cartea şi biblioteca să vadă în bibliotecar un om cu ştiinţă de carte, în sensul propriu al termenului, care, în comparaţie cu oameni de alte profesii, deţine mai   multe informaţii decât aceştia, informaţii de  care societatea noastră are atâta nevoie.
      Cu ocazia Zilei bibliotecarului, urez tuturor colegilor mei de breaslă, din biblioteci naţionale, universitare, specializate, şcolare şi publice succese profesionale şi multă sănătate.


vineri, 15 aprilie 2011

,,Paștele la români”- Activitatea nr.7 din cadrul parteneriatului școlar

Motto:
“Hristos a înviat! Ce vorba sfanta!
Iti simti de lacrimi calde ochii uzi
Si-n suflet parca serafimii-ti canta
De cate ori crestine o auzi…”
             (V. Militaru)

     Tema:„PAȘTELE LA ROMÂNI”
,,Sarbatoarea primaverii,
Sarbatoarea Invierii,
Sarbatoarea luminilor,
Bucuria crestinilor...”

Obiective:
·        cunoaşterea unor elemente religioase care definesc spiritualitatea  poporului  român;
·        descrierea şi identificarea  elementelor religioase specifice  sărbătorilor pascale;
·        cunoaşterea unor obiceiuri creştineşti specifice sărbătorilor religioase ,,Duminica  Floriilor,, şi ,,Paştele,,

Descrierea  activitătii:
             Școala cu clasele I-VIII,com.Ștefan cel Mare
              
       Punctul de plecare al activitătii, l-a constituit apropierea Sf. Pasti, semnificatia plina de traire pentru noi crestinii a acestora, si atmosfera calda a pregatirilor dinaintea “sarbatorii luminilor”.  

- Se apropie Sf. Pasti ! (Ce stii despre acesta sarbatoare ?)
                              Istoric- prof.de religie Pandea Ciprian
- Biblioteca: Domnul nostru Iisus Hristos - referat
                     ,,  Legenda oualelor rosii”
                         Bibl-doc Iliuta Adriana
 - Cum ne pregatim de Sf. Pasti ?
                     Inst.Sprinceana Mariana
                       Inv. Marin Liviu
-  Patimile si Invierea lui Iisus (lectura dupa ppt )
                       Bibl-doc. Iliuta Adriana
  -De ce se vopsesc ouale? Cu ce se vopsesc?
                     Inv. Marin Rada
                      Inv.Marin Nicolae
 
    - Ce ne aduce iepurasul ?
                  Inv. Arsenoiu Vasilica
                   Inv. Berciu Oana
            
 - Biblioteca : Citim poezii, povesti si ghicitori despre Pasti
                   -volumele existente la CDI
   - Decoram oua de Pasti (desen)
                    - toti elevii implicati in proiect

  - Randunica a sosit ! (cantece)
                   - inv. Marin Simina
La încheierea activitatii CDI a organizat o expozitie cu lucrarile elevilor.







… Bucuria vine din lucruri marunte…, linistea vine din sufletele noastre…, caldura sarbatorilor vine din inimile noastre…
                                       Vă urez un paște fericit!

                                ,,PASTELE SI SEMNIFICATIA LUI”
Scoala cu clasele I-VIII,nr.1 ,Perisoru





 

luni, 11 aprilie 2011

2 Aprilie 2011-Ziua Internationala a Cărții pentru Copii și tineret


                          2 Aprilie- “ZIUA Internationala a CĂRŢII pentru copii ”
                       CDI-  ŞCOALA CU CLS. I-VIII,Com.Ștefan cel Mare ,Judetul Călărași

               ,, CĂRŢILE SUNT CEI MAI TĂCUŢI ŞI CONSTANŢI PRIETENI, SUNT CEI MAI ACCESIBILI  ŞI ÎNŢELEPŢI CONSILIERI ŞI CEI MAI RĂBDĂTORI  PROFESORI.”
                                                                      (CHARLES W. ELIOT)
       Aceasta activitate ne-a provocat să ne întoarcem spre lectură, spre a ne îmbogăţi atât spiritual cât şi sufleteşte. Ni s-a părut de bun augur   acum când, „inundaţi” de Internet şi mass-media, elevii nu mai acordă lecturii importanţa cuvenită.Activitatea s-a desfăşurat în două etape: una premergătoare, ce a presupus activităţi de familiarizare cu lumea miraculoasă a CĂRŢILOR şi lecturarea acestora. A doua, cea de evaluare, a presupus activităţi ce dezvoltă creativitatea artistică a elevilor şi a dascălilor. Au fost momente plăcute şi pentru dascăli şi pentru elevi. Au fost momente în care CARTEA ne-a adunat în jurul EI, ne-a purtat într-o lume mirifică,ne-a oferit lecţii de viaţă, ne-a provocat să ascultăm şi să discutăm, deci să comunicăm. Ziua de 2 Aprilie 2011  a fost dedicată exclusiv CĂRŢII, tot datorită iniţiativei d-nei bibliotecar, care ne-a propus  ca în aceasta zi „SĂ LĂSĂM TOTUL DEOPARTE PENTRU CARTE”.Şi a fost o zi de „sărbătoare”, deoarece toţi dascălii s-au întors cu zâmbetul pe buze spunând: ”A fost o zi minunată! Copiii au fost încântaţi de activitate  şi au realizat lucruri neaşteptate, demonstrând că pot fi atraşi către lectură, cu puţin efort.” La fel au simţit şi elevii care, concentraţi  să îndeplinească sarcinile, au petrecut 2 ore minunate in lumea cartilor. Mulţumim CDI-lui  pentru iniţiativa sa, care n-a făcut decât să ne responsabilizeze şi să ne „îndrepte” dinspre lumea agitată a tehnologiei înspre lumea calmă a CĂRŢII.



                                                                              
          E 2 Aprilie 2011. Zi de sărbătoare. Cine e sărbătorita şi cum o întâmpinăm?   O întâmpinăm cu bucurie şi cu drag pentru că ea, CARTEA, ne-a oferit atâtea momente minunate. Am vizitat-o la ea acasă,  în biblioteca școlii, unde e întotdeauna o atmosferă caldă, primitoare, luminoasă. Am petrecut alături de ea momente mirifice, iar ea ne-a dăruit linişte, speranţă, înţelepciune, sfaturi bune şi alinare. Merita pe deplin să-i dedicăm o zi. Unde altundeva decât la şcoală, unde ea se simte atât de utilă, între cei mai senini şi mai minunaţi, copiii. Tindeam să credem că ei, preocupaţi mai nou de Internet şi mass-media, au cam uitat ce înseamnă CARTE. Şi poate aşa e! Dar vina e a noastră care, în vârtejul lumii de azi, am amânat să-i îndrumăm spre CARTE, evitând să mergem .

          ÎMPREUNĂ înspre EA. Ne-a dat CDI o idee. Aceea de a le stârni elevilor noştri interesul pentru lectură. Şi nu a fost greu, a fost chiar plăcut  şi ne-am simţit atât de bine împreună: CARTE, ELEV, DASCĂL. Ce zi minunată am avut, noi dascălii, văzând că elevii au realizat lucruri impresionante,  plini fiind de interes şi de bună voie.  Aşteptăm , noi şi elevii ,ZIUA CĂRŢII! Când va fi aceasta? În fiecare zi,dar ca sărbătoare în şcoală, o aşteptăm cu nerăbdare .
                     Cartea în imagini

      Pentru familiarizarea elevilor cu „lumea minunată” a cărţilor, s-au organizat vizite la biblioteca școlii. Prima intalnire a elevilor din clasa I B, însotiti de d-l invatator Marin Liviu, care impreuna cu d-na bibliotecar au initiat elevii in tainele bibliotecii, lucruri nestiute pana acum . Cu o atentie de nedescris ascultau, parca pluteau intr-o lume mirifica numai de ei știută.   O altă „pledoarie” în favoarea CĂRŢII şi a importanţei pe care EA o joacă în viaţa fiecăruia, ne-a fost oferită prin intermediul internetului : ”Fetita cu chibrituri” de H.C.Andersen, vizionata de elevii claselor a III-a ,insotiti de inv.Marin Rada,inv. Marin Nicolae.  Întrebarile ,opiniile elevilor nu au întarziat sa apara, au facut activitatea mult mai interesanta si dorinta lor de a reveni cat mai curand in ,,lumea prietenilor” , cum a caracterizat un elev biblioteca scolii.
          Împreună cu dascălii lor  au ales cartea ce avea să fie citită.Şi am citit cu toţii, individual sau în cadrul unor grupuri de lectură(joc de rol). Şi a fost chiar plăcut! Cu câtă plăcere  vizionau  micuţii din clasele a III-a : „Amintiri din copilărie” fiind atenţi la detalii, pentru a le surprinde apoi în viata de zi cu zi.Cei din clasa a IV-a,  s-au bucurat să citească despre trecutul glorios şi exemplar al unor mari domnitori români („Povestiri istorice”). Munca în echipă i-a stimulat, realizand planşele cu imagini din aprigele lupte ale marilor domnitori romani ,care vor rămâne expuse la CDI pentru a le reaminti despre ce au citit în cadrul activitatii.
    Au realizat, de asemenea, un portofoliu cu tema ”Figuri de domnitori români”. Cu siguranţă, datorită activităţii din aceasta  zi, elevii şi-au îmbogăţit „bagajul” de cunoştinţe, într-un mod plăcut, ce le-a stimulat creativitatea.
     Elevii clasei a IV a, îndrumaţi de înv.Sprînceana Mariana , au fost chiar ei „scriitori”, realizând un pliant informativ: ”Cele 10 porunci pentru elevi şi dascăli”. Tare mândri au fost de realizările lor, promiţând că vor preţui CARTEA, care se „naşte” din talent, dar şi din „trudă”.
       Elevii claselor a VI a , au fost „purtaţi” în timpul cruciadelor, prin lecturarea cărţii istorice :„Cruciadele”. Vizionarea unui film  istoric le-a stârnit interesul pentru astfel de cărţi. De asemenea, în cadrul acestei activitati, elevii au realizat fişe de lectură, cu ceea ce lipsea din portofoliul lor.
         Elevii clasei a VII a , au avut o mulţime de învăţat prin lecturarea nuvelei „Popa Tanda”. Şi au discutat şi au desprins din text o mulţime de mesaje, şi anume: că omul poate schimba atitudini prin propriul exemplu, că evoluţia de la complacere la implicare nu poate fi decât benefică şi că, mereu şi pretudindeni, omul sfinţeşte locul.
            Elevii claselor a V -a , a VIII-a ,   au pledat pentru genurile liric, epic şi dramatic. Cum puteau să facă acest lucru fără să citească în prealabil? Aşa că au citit! Cei din clasa a V a , au citit poezii de Mihai Eminescu,cei din clasa a VIII a  au citit „Baltagul” si „O noapte furtunoasă”. În       2 Aprilie, elevii  s-au întâlnit şi au susţinut fiecare genul literar abordat în prealabil de ei. A fost o zi benefică pentru toţi, învăţând unii de la ceilalţi şi provocându-ne să ne exprimăm părerile.

           Cartea “ne face să trăim înafara de minciună,nedreptate şi prejudecăţi”                 
                                            Mihail Sadoveanu
         Aceste vorbe ale unui mare scriitor al ţării noastre ne atrage atenţia asupra unei mai calităţi a cărţii adica puterea de influenţare ,puterea de a ne transpune într-o altă lume ,o lume a fantasticului .

      Pe lângă aceste activități CDI a organizat și o expoziție aniversara H.C.Andersen